Ga terug

Project in de kijker: FutuREproof

Nieuwsbericht · 11/12/23 10:03
Project in de kijker: FutuREproof

Ons doel? Duizenden tonnen wegwerpverpakking in Vlaanderen uitsparen 

FuturREproof deelt dezelfde missie als de Green Deal Anders Verpakt: single-use verpakking zo veel mogelijk verminderen. "We zijn geen bestaand cateringbedrijf of restaurant dat overstapt naar herbruikbare verpakking. We zijn een startup die dergelijke ondernemingen ondersteunt in hun transitie.", aldus Frank Plessers, CEO & Founder van FutuREproof. "We willen bedrijven in staat stellen om op een eenvoudige manier over te stappen naar herbruikbare verpakkingen. Niet alleen streven we ernaar duizenden tonnen wegwerpverpakkingen in Vlaanderen te besparen, we willen ook de klantbeleving verbeteren, bijvoorbeeld door een aantrekkelijke presentatie van maaltijden.", gaat Frank verder.  

Packaging as a Service (PAAS) 

De dienst die FutuREproof aanbiedt is Packaging as a Service (PAAS). Zelf produceren ze geen verpakkingen, maar ze selecteren de meest duurzame verpakking om die dan als dienst aan een bedrijf aan te bieden. Frank legt uit: "We zorgen ervoor dat de verpakkingen beschikbaar zijn bij restaurants, hygiënisch worden gereinigd en eenvoudig beheerd kunnen worden via onze app. In ruil voor onze dienst en om de afschrijvingskosten te dekken, vragen we een vergoeding per keer dat de verpakking gebruikt wordt".  

De verpakkingen die FutuREproof aanbiedt, worden gemiddeld tussen de 50 en 100 keer gebruikt voordat ze aan vervanging toe zijn.

“Zodra een verpakking niet meer voldoet aan onze kwaliteitsstandaarden, wordt deze vervangen. Bovendien bestaan de verpakkingen uit recycleerbare materialen, zodat ze na hun levensduur ook correct gerecycleerd kunnen worden.”  


 
   

Snelle retour van verpakkingen 

Frank licht de grootste uitdagingen van FutuREproof toe: "Enerzijds moeten we onze verpakkingen effectief terugkrijgen om ons ecologisch doel te halen. Anderzijds moet het ook snel gebeuren want hoe sneller we een verpakking terugkrijgen hoe meer deze kan blijven roteren en hoe minder herbruikbare verpakkingen er geproduceerd moeten worden. De verhouding bespaarde wegwerpverpakkingen per herbruikbare verpakking streven we zo hoog mogelijk te houden. Om dit aan te pakken, stimuleren we klanten via onze app om hun herbruikbare verpakkingen terug te brengen. Via onze app en het scannen van QR-codes of RFID-tags is het mogelijk om bij te houden wie de verpakking heeft en deze zo goed mogelijk op te volgen.”   

Ons doel: van hergebruik de norm maken, geen uitzondering 

FutuREproof is intussen anderhalf jaar commercieel actief. Alles begon in Leuven met een eerste succesvolle piloot. Op basis daarvan zijn ze hun cliënteel verder gaan uitwerken en intussen werken een twintigtal horecazaken met de verpakkingsdiensten van FutuREproof. "Het is dus zeker nog zeer bescheiden, maar we hebben wel al één zaak die meedoet in elke provincie. Intussen spaarden we al 2000 verpakkingen uit en onze ambitie is om dat resultaat dagelijks te behalen. We hopen dat nieuwe wetgeving en verandering van het klantengedrag ons zullen helpen om ons doel te bereiken: van hergebruik de norm maken, geen uitzondering!", aldus de enthousiaste ondernemer.  

​