Ga terug

Project in de kijker: Vision2Reuse

Nieuwsbericht · 22/02/24 18:48
Project in de kijker: Vision2Reuse

Project in de kijker: Vision2Reuse 

Het VISION2REUSE-project, dat kadert binnen de Green Deal Anders Verpakt, heeft na twee jaar succesvol zijn doel bereikt. Dit ambitieuze onderzoek richtte zich op het gebruik van intelligente camera's voor de kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen. 


 

 

Een krachtige alliantie 

De samenwerking tussen Flanders' FOOD, Pack4Food en   Imec vormt een krachtige alliantie in de zoektocht naar duurzame verpakkingsoplossingen. Flanders' FOOD staat bekend als een vooraanstaande organisatie die zich richt op onderzoek, innovatie en samenwerking binnen de voedingsindustrie. Pack4Food daarentegen is gespecialiseerd in het verstrekken van expertise en ondersteuning op het gebied van verpakkingen voor de voedingsindustrie.  Tenslotte staat Imec bekend als een toonaangevend onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologieën. 

Het potentieel van intelligente camera technologieën 

Het onderzoek bevestigt dat de camera's daadwerkelijk in staat zijn om kwaliteitscontroles uit te voeren op herbruikbare verpakkingen en met behulp van kunstmatige intelligentie andere afwijkingen kunnen identificeren. Bovendien kunnen ze sneller worden ingezet voor nieuwe verpakkingen. Zo bleek de hyperspectrale camera in staat om zelfs kleine waterdruppeltjes op gereinigde verpakkingen waar te nemen, wat potentieel schimmelvorming kan veroorzaken. Daarnaast kunnen kleuren- of RGB-camera's beschadigingen aan verpakkingen detecteren.  
 

Best practice guide  

Het project werd mooi afgesloten met de ontwikkeling
van een best practice guide. De gids biedt praktische tips en aandachtspunten voor de implementatie van slimme cameratoepassingen voor kwaliteitscontrole in verpakkings- en voedingsbedrijven, evenals voor wasstraten en technologiebedrijven. In de gids worden verschillende camera's, hun voor- en nadelen, en prijsinformatie besproken. Tevens wordt het belang benadrukt van de achtergrond van de te onderzoeken verpakking en het ontwerp en materiaal ervan voor een effectieve camerabesturing. Je vindt de gids gratis online terug op de website van Flanders’ Food

 

 

Het VISION2REUSE-project heeft niet alleen aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van technologieën voor herbruikbare verpakkingen, maar heeft ook de weg vrijgemaakt voor toekomstige innovaties op dit gebied. Met een sterke nadruk op samenwerking en kennisdeling belooft dit project een duurzame impact te hebben op de verpakkingsindustrie en daarbuiten.