Ga terug

Terugblik : Reusable Packaging Fair

Nieuwsbericht · 6/12/23 20:50
Terugblik op de Reusable Packaging Fair

Terugblik: Reusable Packaging Fair

Mission Reuse, het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stichting Afvalfonds Verpakkingen en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) sloegen de handen in elkaar voor de eerste Reusable Packaging Fair.

Op 27 november zakten meer dan 500 deelnemers af naar Utrecht om een kijkje te nemen bij een van de 32 standen van herbruikbare verpakkingen of zich te laten inspireren door een van de 38 sprekers tijdens de sessies over allerlei aspecten van hergebruik: van wetgeving tot consumentengedrag en van het wassen van de verpakking tot technologische innovaties en goed werkende voorbeelden uit andere landen.

De organisatoren blikken alleszins tevreden terug: "De Reusable Packaging Fair zal ons helpen om de transitie van wegwerp naar hergebruik te versnellen. Er zijn oplossingen. We zijn klaar om ze op te schalen.", aldus Emmy Van Daele, projectco√∂rdinator Reuse Transition bij Mission Reuse. 

   

 

Ook de Green Deal Anders Verpakt was van de partij. We stelden vast dat er bij de standen heel wat bekende GDAV'ers zaten, waaronder Etheclo, Raja en Red-use, maar ook dat de interesse van GDAV-deelnemers groot was. Hieronder enkele ervaringen:

Ann Debeuf, onderzoeker AP Hogeschool, gebeten door Responsible Design: "Er gebeurt en beweegt veel meer dan wat de consument ziet. Deze beurs geeft zeker hoop: er is een groeiende markt en draagvlak, maar er is ook nog ruimte voor disruptieve businessmodellen die voor een echte boost kunnen zorgen. Hoewel bedrijven nog afwachtend zijn, is het duidelijk dat ketensamenwerking essentieel is in het hergebruik verhaal. 

 

Filip Fransen, Category Director Foodservice Dester: "De reusable packaging fair was geweldig. Iedereen die rond herbruik werkt was aanwezig en de keynotes waren concreet en "on point". Het was ook heel interessant te zien dat zowel Belgische als Nederlandse spelers aanwezig waren. Volgende editie ga ik zeker terug".

 

Sara Stas, R&D Innovation Project Manager Packaging Colruyt Group: "De reusable packaging fair is een leuk initiatief waar een groot aantal spelers uit de reuse wereld samenkomen. Ik vond het geweldig om te zien hoeveel mensen en bedrijven er geloven in reuse. De transitie van single use naar reuse is overduidelijk begonnen!"
 

Meer lezen: Mission Reuse: Posts | LinkedIn